Nyheter

 • Det var väl dags!

  … att skriva något nytt!

  Nästan ett år har gått sedan förra inlägget. Vardagen har kommit tillbaka till oss mer och mer och vi har inte längre så många ”viktiga” saker att skriva om. Hösten 2023 existerade nästan inte. Vintern kom i oktober och var ihållande och extremt kall (flera veckor under -30 grader) fram till början av maj. Men sedan blev det snabbt sommar och riktigt skönt och varmt. Tre nya kalvar föddes mellan april och juni. Med Jakob som pappa och de skotska damerna som mamma har en härlig blandning uppstått. De mår alla bra och gör grannskapet osäkert. De äldre kalvarna går nu tillsammans i ”tonårs gärdet”. För det mesta är det lugnt där, men då och då slår hormonerna till och de springer omkring. Det är underbart att se hur glada de är. Tack vare en lyckad insamlingskampanj kan vi lägga om taket på stallet och har nu en egen bandsåg så att vi själva kan såga till träet till alla kommande projekt. Urs är nu fast anställd som skotare och Patricia arbetar för kommunen under 9 veckor på sommaren. Eftersom Kaffestugan är öppen på söndagar från påsk till slutet av augusti är vi för närvarande ganska upptagna. Det är nästan så att vi ser fram emot den lugna vintern igen. Men nu njuter vi av den ljusa, soliga sommaren med massor av härliga besökare, djuren och de spännande projekten.

 • mycket har hänt…

  Mycket har hänt på vår gård. Vi har öppnat vår Kaffestuga, getter har flyttat in på vår gård och 4 kalvar springer runt i vår hage. Sommaren är den mest aktiva delen av året. Det är mycket som händer, vi är glada över många besökare och njuter av det mestadels soliga vädret. Bilder på våra nya och unga djur hittar du i bildgalleriet.

 • En ny invånare på Strömgården 1884

  Jakob, vår lilla tjur, har varit här hos oss i nästan en vecka. Han har kommit in bra, är vänlig, pigg och har redan lärt sig att det är ganska skönt att bli putsad och klappad. En riktig charmör. Vi är övertygade om att han kommer att ge oss mycket glädje!

 • Ett nytt år…

  Låt oss gå vidare. Underbart, vinterns fräscha temperaturer och färger! Vi tycker mycket om det. Och: nästa vår kommer garanterat. I år kommer inte bara naturen att förändras, utan även Strömgården 1884 – lantliv. Vi befinner oss för närvarande i planeringsfasen, men vi kan inte vänta på att komma igång. Vi ser definitivt fram emot vad som komma skall.

 • Gott nytt år!

  Vilket år! Vi är tacksamma och glada över att vi fick uppleva en underbar 2022. Vi kunde bygga och bygga om en hel del, planera, ta emot gäster, förgylla gården med djur och blommor, skaffa oss erfarenhet och etablera oss i en fantastisk bygemenskap. Vi fick överraskande och underbara besök från Schweiz, kunde dela vår glädje med kära människor, hittade ett jobb och lever vår dröm. Vad mer kan man önska sig? Vi är oändligt tacksamma för 365 dagar på vår gård. Och vi ser fram emot vad 2023 kommer att föra med sig. Det är fortfarande spännande! För 2023 önskar vi dig att dina önskningar och drömmar går i uppfyllelse och att du kan njuta av varje dag med god hälsa och lycka.

 • 1 år Strömgården 1884

  Vilken underbar dag! På 01.10.2022 kunde vi fira ett år Strömgården 1884 med kära grannar och vänner samt hjälpande släktingar. På den öppna dagen kunde vi smaka på utsökt mat, beundra djuren och gården och gårdsbutiken öppnades. Vi kan se tillbaka på ett fantastiskt, händelserikt, lärorikt och framgångsrikt år. Vi ser fram emot vad nästa år kommer att ge Strömgården 1884.

 • Vilken vecka

  Vi har haft en mycket känslosam vecka! Vi kunde välkomna två nya kor till vår gård. Nora och Rubi har varit på gården sedan söndag respektive tisdag och har redan vänt huvudet på vår lilla tjur Bobo. Men de är också två skönheter!

  Tyvärr var den lånade släpvagnen inte idealisk för transport av kor. Därför var vi tvungna att be om hjälp för att transportera den andra kon och tjuren säkert. Ett stort tack till Erik och Lars från Tulina Gård för er snabba, professionella och vänliga hjälp! Vi hoppas att vi kan fortsätta att samarbeta med dig.

  I veckan slaktade vi sedan våra första djur. Vi fick tillåtelse att ta med oss grisarna till Görviks Lantbruk. Där förädlades de professionellt till fint kött. Stort tack för arbetet!

  Vi tog vår vackra tjur till Rafna slakt. Tobbe från slakteriet kände att detta var mycket känslomässigt upprörande för oss. Vi blev ännu gladare när vi såg hur bra våra djur klarar sig ända till slutet och hur Tobbe inte bara bryr sig om djuren utan även om oss människor! Vi är tacksamma över att ha hittat människor här som delar våra idéer. Det kommer säkerligen aldrig att bli lätt för oss att ge upp våra djur. Men om vi gör det, kommer vi att ge er dem till er. Tack för att ni gör ett så bra jobb! Vi ser fram emot att hämta köttet den 12 september.

 • Vår första honung

  Våra kära bin har haft fullt upp. Det var därför vi kunde skörda runt 18kg honung det första året. Snart kan du även köpa detta hos oss. Vi är väldigt glada för det!

 • Vår första midsommar…

  … vilken underbar upplevelse! Vi blev inbjudna av två underbara grannfamiljer, som vi faktiskt ser mer som vänner. Vi fick njuta av traditionell mat, sjunga (nåja, lyssna, vår sångtalang är begränsad), skratta mycket, chatta på svenska (så gott som möjligt) och bara mådde bra. Vi är överlyckliga! Och lagom till midsommar har sommartemperaturerna även kommit längst i norr. Ett dopp i sjön för att svalka dig gör underverk. Vi hjälpte såklart även till att städa badplatsen igen.

 • Vi är fulla…

  …åtminstone för tillfället. En koloni av bin flyttade in i Strömgarden 1884. Snart kommer vi till och med att kunna göra en utlöpare av det. Tillsammans med am- och dikor, hönsen och vår hunddam Shila utgör de permanenta djurboende på vår gård. Vi söker just nu ytterligare en moderko och en avelstjur. Vi är spännande att se när denna tillväxt kan hittas.

 • Den första avkommen

  Med grisarna såg de första 6 smågrisarna dagens ljus efter bara 48 timmar. När det gäller korna så kunde vi välkomna den första kalven på Strömgården gård idag. Välkommen lilla hjärtekrossare.

 • Våra gårdsdjur är äntligen här!

  Vi är överlyckliga att presentera våra kor och grisar för er. Du hittar fler bilder i galleriet.

 • De första gårdsdjuren är här

  Vi fick befruktade ägg av en ekologisk bonde i byn. Vi hade dem i inkubatorn i 21 dagar. Sedan igår har 4 ungar kycklinger inom 24 timmar. Kommer de andra 14 klara det också? Vi håller tummarna och njuter av att se detta lilla underverk i naturen gång på gång.

 • Den första Stugan kan hyras

  Gjort! Alla nya möbler, madrasser, sängkläder och handdukar finns tillgängliga och vår «röd stuga» kan hyras omgående. Vem tror du blir den första hyresgästen? Vi är glada och ser fram emot våra gäster.

 • Norrskens naturfenomen

  Vilken upplevelse! Idag, den 14 januari 2022, fick vi se norrsken för första gången. Vi är upphetsade!

 • Vi blev accepterade

  Vilken glädje! Efter att vi den 2 november fick reda på att vi fått uppehållstillståndet för 5 år den 29 oktober 2021 fortsatte vi med snabbtåget. Efter att vi gjort uppehållskortet och registrerat oss hos Skatteverket fick vi redan den 3 december fiska upp personnumret ur brevlådan. Vilken tur! Nu kan vi fortfarande göra alla viktiga saker under det gamla året och sedan komma igång på riktigt 2022.

 • Vi är framme

  Den 1 oktober 2021 fick vi nycklarna till vårt nya hem. En dryg vecka senare levererades möblerna av Fries Transporte från Zug. Förutom att vi äntligen kan sova i vår egen säng igen så njöt vi verkligen av det fina teamets sällskap! Tack igen för allt.