Om oss

Det här är vi

Vi kommer från Schweiz och där arbetade Urs som elektriker och Patricia som lärare och sekreterare. Länge drömde vi om att ha en stor trädgård och en liten bondgård med djur. Här i Sverige har vi fått möjlighet att förverkliga vår dröm. Vårt mål är att kunna försörja oss genom att driva vår bondgård, vår liten kaffestugan och att hyra ut vår stuga och två ställplatser. 

Det här är hur vi lever

Shila

Vår gamla hund flyttade också med oss hit. Hon blev 15 år den 22 januari 2024. Under vintern behöver hon en jacka och varmt på tassarna när hon tar promenader. Ibland tycker hon att det bara är irriterande. Så det är därför att hon föredrar att stanna inomhus i vintertiden. Men i sommartiden är hon ganska nyfiken och vill se, vad det är som händer på bondgård.

Wir heizen mit Holz
Vi eldar med ved

Vi har vattenburen värme. Vi eldar i en panna i källaren så att elementen sprider värme i huset och vi får varmvatten. Första året var vi tvungna att köpa den ved vi behövde. Nu fäller vi träden själv och gör vår egen ved. Det är mycket jobb varje år och tills nu lyckades vi inte att göra en förråd för flera år. Men vi har en ny panna, så vi brukar mycket mindre ved. Och det är bra, när vintern är sååå kallt.

Vi trevar oss fram

Det första vi gjorde var att slå gräset som har inte varit slagen för tre år och få bort det så gott det gick från våra framtida betesmarker. Den sortens arbete var fullständigt nytt för oss. En erfaren bonde skulle nog ha lett åt vår metod. Men vårt motto är: Lära genom att göra. Och för oss som ett team är det nästan ingenting som är omöjligt. Och naturligtvis finns det alltid något som vi skrattar åt tillsammans! Nu är det så att vara kära kor, tjuren och kalvarna gör den arbete när de går ut till bete. Det är alltid underbar att se dem på marken.

Klarar oss själva

Det är inte bara att slå ved, som är ny för oss. Urs är verkligen mångsidig. Han renoverade Kaffestugan, badrummet, stugan och mycket mer helt på egen hand, är frisör likaväl som snickare, bonde, rörmokare, värme installatör och mycket mer. Patricia lärde sig också mycket nytt i den sista åren. Vi är ett bra team som kompletterar varandra perfekt och som kan motivera varandra om och om igen.

Lebensqualität
Livskvalité

Naturligtvis vill vi inte missa livets njutningar. Vi är faktiskt ”missbrukare” av kanelbullar. Patricia älskar att baka dem och annat bröd och att pröva olika nya recept. Men det måste också finnas tid för att roa sig med fotografering, textning för hand och sömnad, fiska, gosa med tjuren och njuter av den trevliga besök vi får ganska ofta från vara släkt och vänner från Schweiz.